Exposant

vr 24 – 10.30-11.20 – Geurige essentiële oliën bij Dementie voor optimaal welzijn

CV docent

Brigitte Sprenkels is Deskundige AromaZorg in de Zorg en docent van Kicozo Kennisinstituut Integratieve en Complementaire Zorg. Zij heeft een groot aantal specialisatiecursussen gevolgd, waaronder Complementaire Zorg in de Palliatieve Zorg en de Ouderen- en Dementiezorg. Brigitte is een zeer ervaren verpleegkundige in de wijk en werkt verder als Verpleegkundige Complementaire Zorg voor Surplus. De integratie van zorg voor kwetsbare patiënten door het combineren van de dagelijkse zorg met optimale comfortzorg is haar grote passie.

Workshopuitleg onderwerpen:

Geuren worden in hun geheel, als code, opgenomen in ons geheugen. Als je een specifieke geur ruikt, herinner je je ook hoe iets eruit zag en zelfs hoe iets klonk of smaakte. Geuren gaan langs het cognitieve brein, net als muziek overigens, direct naar het limbische systeem en kunnen niet weggeredeneerd worden.

Wanneer we ouder worden gaat de functie van de zintuigen langzaam achteruit. Ook ons vermogen om geuren te ruiken kan dus met de tijd minder worden.

Bij diverse vormen van dementie verslechtert het reukvermogen daarbij nog meer. Mensen met Alzheimer blijken moeite te hebben moeite om geuren waar te nemen. Het minder goed kunnen ruiken kan zelfs helpen voorspellen of een oudere Alzheimer zou kunnen krijgen. Naarmate mensen met dementie dieper in hun ziekte raken reageren zij nog meer primair op prikkels dan voorheen. Vertrouwde geuren die doen denken aan mooie momenten, of een geruststellende sfeer brengen kunnen van grote waarde zijn bij diepe dementie. Brigitte vertelt welke ervaringen ermee zijn en waar je op moet letten om het succesvol in te zetten.

Deze workshop laat je zien hoe ook jij in de toekomst AromaTherapie zou kunnen integreren in je zorg of behandeling.

Algemene Informatie
Opleider: Kennisinstituut Integratieve & Complementaire Zorg
Docent: Brigitte Sprenkels
Stand: 5
Welke onderwijsvorm: Theoretisch
Duur: 50 minuten
Prijs: 10,- in de voorverkoop via de site 15,- aan de kassa
Maximaal aantal deelnemers: 60

Ik ben aangesloten bij V&VN (voor NL) en daarbuiten AHNA, NAHA, AIA, EONS (in de VS).