Exposant

vr 24 – 13.45-14.35 – Dr Toonstra; Hoe gaat u verontrustende moedervlekken in uw praktijk herkennen?

CV docent:

Dr. Johan Toonstra (1949) is opgeleid tot dermatoloog in Utrecht en was van 1983 tot 2011 als dermatoloog verbonden aan het Meander Medisch Centrum, eerst op de locaties Soest en Baarn en sinds 2005 in Baarn en Amersfoort. Tevens was hij vanaf 1983 tot 1 juli 2015 werkzaam in het Universitair Medisch Centrum Utrecht als parttime staflid, waar hij later de SUMMA-poli leidde voor tweedejaars studenten geneeskunde die een verkorte artsenopleiding volgen. In 1991 promoveerde hij op het proefschrift Differential diagnostic aspects of acute and chronic photodermatoses. In 1994 was Toonstra met H. van Weelden redacteur van het boek Licht en huid ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de kliniek in Utrecht en in 2009 redigeerde hij samen met C. Bruijnzeel-Koomen het boek Dermatologie in Vogelvlucht naar aanleiding van het 90-jarig bestaan ervan. Momenteel is hij redacteur van de rubrieken Leerzame Ziektegeschiedenissen en Test uw kennis van het Nederlands Tijdschrift voor Dermatologie en Venereologie. Toonstra heeft ruim 190 publicaties op zijn naam staan over een breed palet aan onderwerpen in de dermatologie, waaronder bijdragen voor een tiental handboeken, met het Textbook of Pediatric Dermatology (2006) als meest recente.
Samen met dr. Anton de Groot schreef Toonstra negen Nederlandse boeken: Casuïstiek in de dermatologie deel 1 (voor huisartsen, 2009), Voeten en huid (voor pedicures en podotherapeuten, 2009, tweede editie 2015), Kanker en huid (voor huisartsen, 2010), Casuïstiek in de dermatologie deel 2 (voor huisartsen, 2010), Nagelaandoeningen (voor pedicures en podotherapeuten, 2010, tweede editie Voeten en nagels 2016), Dermatologie voor huidtherapeuten (2012), Dermatologie en venereologie in de praktijk (voor huisartsen en studenten geneeskunde, 2012), Voeten en kanker (voor voetzorgverleners, 2016) en Voeten en schimmels (voor voetzorgverleners, 2016). Daarnaast verzorgde Toonstra de beeldredactie van het boek Canon van de dermatologie (2011) en 50 Eponiemen van de dermatologie (2013). In 2014 was hij mederedacteur van het boek Dutch contributions to dermatology. Johan Toonstra praktiseert niet meer, maar is als docent verbonden aan de Hogeschool voor Huidtherapie te Utrecht en geeft regelmatig les aan diverse paramedische beroepsbeoefenaren. Ook heeft hij een bijdrage geleverd aan de nieuwe opleidingen Oncologisch Voetzorgverlener en Geriatrisch Voetzorgverlener in Nederland.

Workshopuitleg onderwerpen:

Hoe gaat u verontrustende moedervlekken in uw praktijk herkennen?
Ieder mens heeft gemiddeld 20 tot 30 moedervlekken. In uw dagelijkse praktijk zult u ze regelmatig tegenkomen. Sommigen hiervan kunnen overgaan in huidkanker (melanoom). Aanknopingspunten om deze te herkennen worden uitgebreid besproken. In de lezing wordt aan de hand van een groot aantal beelden uitleg gegeven over verschillende soorten moedervlekken, atypische moedervlekken en het melanoom. Een melanoom kan echter ook ontstaan buiten een moedervlek om. Om deze te kunnen herkennen worden eveneens aanknopingspunten aangereikt.

In de dermatologie wordt vaak gebruik gemaakt van de ABCDE regel om een goedaardige huidafwijking te onderscheiden van een kwaadaardig soort.
Als je aan de hand van onderstaand schema een plekje op de huid verdenkt, door minimaal twee kenmerken te kunnen benoemen, twijfel dan niet om door te verwijzen naar een huisarts.
Huidkanker is goed te genezen als je er op tijd bij bent en er geen uitzaaiingen zijn gevonden.

A – Asymmetrie in de moedervlek is verdacht
B – Onscherpe begrenzing is verdacht
C – Meer dan 2 kleuren in de moedervlek is verdacht
D – Een diameter van 6 of meer mm kan verdacht zijn. Belangrijk is hierbij vooral dat kleinere moedervlekken niet verdacht zijn.
E – Verandering is verdacht

Algemene Informatie
Docent: Dr Johan Toonstra
Welke onderwijsvorm: Theoretisch
Duur: 50 minuten
Prijs: 10,- in de voorverkoop via de site 15,- aan de kassa. Gelieve voor 14 februari aan te melden dat is de Go/no Go
Maximaal aantal deelnemers: 50