Exposant

Verzekeringstechnisch weten waar je aan toe bent

verzekeringstechnisch

Met regelmaat komt Sooner schrijnende verhalen tegen van praktijkhouders,

ZZP’ers die niet wisten wat er boven hun hoofd hing

 

Bv een masseur die al jaren praktiserend is en cursussen aromatherapie heeft doorlopen. Hij wist goede en prettige samenstellingen te maken. Op een gegeven moment besloot hij voor een eigen label te kiezen met massage oliën, aromacomposities en etherische oliën. Hij zocht een leverancier op die producten kon leveren onder de zogeheten “white label”, wat inhoud dat (een deel) van de producten door de leverancier gefabriceerd worden, maar waar een stickertje met zijn naam en logo op komt. Potjes, flesjes, dopjes, etiketten, ontwerper en drukker waren snel gevonden. Hij meldde zich ook aan bij GS1 Nederland zodat hij barcodes kon gebruiken en vervolgens ook kon gaan verkopen.

Hij dacht dat het helemaal goed ging omdat zijn leverancier aan het begin zei dat hij gecertificeerd was voor alle etherische oliën en dergelijke. Dat er op dat moment ook informatie werd verzwegen, wist hij (mogelijk in zijn naïviteit) niet… Hij werkte al even met zijn producten toen er een meneer binnenkwam die zich legitimeerde met een pasje van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Hij kocht een paar producten en vroeg hoe deze geregistreerd stonden. Huh? Daar wist de praktijkhouder niets van, sowieso niet over het bestaan van de betreffende registers. Er werd gelijk een vervolg afspraak gepland, om uiteindelijk de resultaten van de producten die naar het lab gingen te bespreken.

Toen de afspraak plaatsvond begon de inspecteur zich in te dekken, het was niet zijn bedoeling om persé kleine ondernemingen te pakken, maar ook kleine praktijkhouders moeten aan de wetgeving verzekeringstechnisch voldoen (voor kleine bedrijven is dit ivm de hoge kosten vaak niet haalbaar). Een hele rompslomp en om een lang verhaal kort te maken, er waren sporen van ingrediënten (bepaalde conserveermiddelen) dat moest op het label staan. Hij had geen dossieropbouw van de producten en geen veiligheidscertificaten, wel certificaten ontvangen van zijn leverancier van de etherische olie en enkele basisproducten maar de inspecteur gaf aan dat deze niet rechtsgeldig waren. Daarover kreeg hij een hele uitleg; certificaten moeten vermelden waar het getest is en door wie, de datum van de test en de risicocomponenten van het product. Daarnaast moesten zijn eigen combinaties ook regelmatig getest worden en moet er een certificaat zijn dat de leverancier de producten voor White Label bestemd, aan hem leverde. Zelfs de producten, etherische olie, die hij simpel met een eigen logo component geleverd kreeg, voldeden niet aan de wetgeving. Etherische oliën worden voor de wet als chemische middelen beschouwd en daar was te weinig documentatie over of een incidentenregister. Op de producten die hij in grote verpakking binnen kreeg stond geen informatie waar en hoe het gefabriceerd is en ook dat is een vereiste.

Hij moest per direct stoppen met het verhandelen van de producten. Dit betekende niet alleen het direct staken van de verkoop, maar ook het verhandelen in, dus het gebruik van massageolie of het verspreiden van de geur via een aromabrander in de praktijkruimte. De inspecteur gaf geen boete, dat zou faillissement kunnen betekenen! Hij sloot zijn praktijk voor 2 weken om een vervangende massageolie en geuroliën voor de geurbrander te vinden waarbij veiligheidscertificaten zaten en checkte vervolgens bij de inspecteur van de NVWA om door te kunnen gaan met zijn massagepraktijk.

Uiteraard heeft hij de leverancier aangesproken en zelfs producten proberen terug te sturen die niet aan de wetgeving voldeden, waarop hij bericht ontving dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het niet voldoen aan de wetgeving en dat dit ook op de website vermeld stond!

Nu lezen wij met regelmaat over masseurs en aromatherapeuten die dan toch een eigen samenstelling maken en dit aanbieden bij de klant. Hoewel hij inmiddels een leverancier heeft met certificaten, zou hij zich er niet meer aan durven wagen om zelf geuren samen te stellen, tenzij het via een gecertificeerde weg gaat. Echter ben je dan alleen al voor de certificering gauw € 1000,- per 2 jaar verder en de kans dat je dit terugverdiend is gewoon heel klein en bijna niet de moeite waard. Met alles wat je doet, denk ook verzekeringstechnisch.

Ander voorbeeld, Brand

Op 23 april ’s avond grote brand in een woning met praktijk aan huis.
Op 30 april laat de verzekeringsmaatschappij aan de tussen persoon weten dat gekort gaat worden wegens verzwijging! Verzwijging?
Dat betekend volgens de regels dat er gekort wordt op de opstal en dat voor de inboedel geen cent wordt uitgekeerd.
Reden: de praktijkhouder zou verzwegen hebben dat er in de woning een massage praktijk gevestigd is.

Uit coulance kregen ze uiteindelijk 77% voor de opstal en 77% voor de inboedel, omdat zijn echtgenoot een bekende was, die zelf jarenlang in de verzekeringen werkzaam was geweest in bedrijfsverzekeringen en dit  verzekeringstechnisch ook niet eens wist.

Moraal: altijd melden bij verzekeringsmaatschappij dat je in je woonhuis een bedrijf uitoefent.

Tijdens de Massage en Complementairvakbeurs zullen wij aandacht besteden aan het verzekeringstechnisch op de hoogte zijn.
Op 13 en 14 maart 2020 in het EXPO Hoevelaken. www.soonerevents.nl  Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.