Exposant

Terugblik 2019

Terugblik 2019 Massage- en Complementairvakbeurs druk bezocht

Op het gebied van massage worden er in Nederland regelmatig evenementen georganiseerd. Er is echter maar één vakbeurs:
de Massage- en Complementair vakbeurs die het complete vakgebied bestrijkt en waar alle informatie over massage en complementair in één keer te vinden is. Lees hier een terugblik van 2019 (in 2020 en 2021 geen beurs ivm de corona).

“Philomene van Marion; vindt het elk jaar vooruit gaan qua opstelling. Dit was de derde keer voor mij, het was overzichtelijker en je werd niet de kramen ingetrokken en het is fijn dat de keus bij jezelf mag liggen. Terugblik 2019 van Ingrid Van Zeist-de Jongh; ik zeg altijd tis net een snoepwinkel voor mij ;>)”

Afgelopen 15 en 16 maart vond in het Expo te Hoevelaken weer de jaarlijkse massage- en complementairvakbeurs plaats.
Vol verwachting toog ik naar Hoevelaken om de laatste ontwikkelingen op het gebied van massage en complementair live te aanschouwen.
De locatie stond goed aangegeven en er was voldoende ruimte om gratis te parkeren. In de lobby werden we hartelijk ontvangen door de organisatie, intussen genietend van een prima cappuccino van de mobiele barista kar die naast de catering stond waar heerlijke belegde broodjes, wraps, smoothies en salades te verkrijgen waren.

“Sonja Hoosbeek; Met m’n gewonnen ticket de fijne sfeer, heeeel kenmerkend voor deze beurs mogen ervaren. Workshops, behandelingen gevolgd, echt even een dagje om je goed te oriënteren op wat er allemaal is. Top dag gehad en prima catering!”

In eerste instantie dacht ik dat het een kleinschalige beurs zou zijn, maar eenmaal rondlopend over de beurs bleken er meer dan 120 exposanten te staan.
Volgens de organisatie was de beurs groter dan vorig jaar met een breed scala aan exposanten waaronder bedrijven, opleiders, vakorganisaties, leveranciers in de natuurgeneeskunde, literatuur, verzorging, behandeling, diagnose, reform- en natuurproducten, voeding, supplementen en apparatuur met behandelingen.
Tijdens de beurs stond het thema leefstijlgeneeskunde als stap naar integratieve zorg centraal. Waar traditionele medische verzorging geen oplossing hebben, heeft de natuurlijke behandelvormen die vaak wel en visa versa, maar samen hebben zij nog meer te bieden. De beurs zoomde in op producten en behandelingen ter verbetering van de gezondheidszorg in Nederland, zorg die nu nog teveel Curatief is. Wat de beurs in ieder geval duidelijk maakte, is dat de therapeut van de toekomst zich meer dient te richten op lichaam en geest én de klant tevens zou moeten adviseren over de oorzaak en preventie. Op de overigens uitstekende georganiseerde beurs, konden de bezoekers vakgenoten ontmoeten om mee te sparren, demonstraties bijwonen en behandelingen ondergaan om zo inspiratie en concrete ideeën op te doen. Daarnaast was er een breed programma aan workshops, dagelijks 42, vooral gericht op de verschillende massagetechnieken, maar ook lezingen over onder meer het gebruik van natuurlijke oliën, voeding en leefstijl, zelfhypnose, kleurtherapie enzovoort.

“Stefan van Rossum Esoterra Opleidingen; nieuw als exposant van 2019. We dachten dat een beurs niks voor ons was, maar het tegendeel is waar. Het was hartstikke leuk om met zoveel beroepsgenoten onder één dak te zijn. Dank voor alle aanloop!”

Kennis vergaren
Een rondgang op de beurs maakte in ieder geval duidelijk dat je als masseur/therapeut niet meer kunt volstaan met eenzijdige behandelingen, maar je juist moet verbreden met integratie van aanvullende producten en behandelingen. Wat je meer competitief voordeel geeft en tevens onderscheidt in de markt oplevert. Expertise en kennis vergaren was een belangrijk onderwerp. De opleidingsinstituten waren dan ook ruim vertegenwoordigd. Naast de opleidingsinstituten voor de klassieke massage, waren er ook opleidingsinstituten die zich richten op specifieke onderdelen van het lichaam en geest als aanvulling op de bestaande massagetechnieken. Om een aantal voorbeelden te noemen: energetische therapie, natuurgeneeskunde, holistische voeding, Chinese geneeskunde, Ki trainingen Opleiding en nascholing, Ademtherapie, Acupunctuur, Tuina en Chinese kruiden, Mental Coaching voor masseurs en VLOW®-borstweefseltherapie en spatadertherpie. Therapieën die het brede vakgebied nog eens onderstrepen.
Daarnaast waren er op de beurs combinaties van massages te zien als suppletie binnen de klassieke massage zoals bijvoorbeeld Dansage die massage combineert met muziek en beweging in een vernieuwende en bijzondere stijl. Verder was er veel interesse op de stand van EMMETT Techniek waar Marco Wiegers EMM-Tech tutor op enthousiaste en deskundige wijze een aantal fysiotherapeuten uitleg gaf over de behandelingen die als aanvulling in te zetten is. Ook de standhouders van Atlas- en Lumbaalmassage hadden niet te klagen over belangstelling evenals de stand van de Triggerpoint Reset Methode waarvan de workshops in no time waren volgeboekt. Met Bellabaci Cupping massage kunt u met de cups, gebaseerd op de traditionele Chinese Cupping Therapie, de ideale behandeling geven aan iedereen die last heeft van stramme en/of pijnlijke spieren, spijsverteringsproblemen, gewrichtspijn, cellulite, hoofdpijn, migraine en striae.

“Eveline Stam; het was mijn eerste keer. Top beurs! Leuke aanbiedingen. Precies ook de spullen die ik als masseur zocht. Leuke afwisselingen op exposanten gebied en niet te klein en te groot.” Dat was mijn Terugblik 2019.

Apparatuur
Een prominente rol op de beurs speelde de leveranciers van producten voor de dagelijkse praktijk zoals oliën, massagetafels, handdoeken, boekhoud- en planning programma’s, voeding enzovoort. Daarnaast was er ook allerlei apparatuur te vinden voor vitalisatie en herstel door natuuridentieke energie voor medische behandeling evenals EMT-Medical, die met laagfrequente magneetpuls therapie een oplossing biedt voor pijnbestrijding, herstel en verbetering van de microcirculatie. Om te weten te komen hoe de gezondheid van je klanten ervoor staat, biedt de Smart Pulse uitkomst, een stress & bloedcirculatie test in slechts 3 minuten.
Rob van der Ven CEO van Heart & Health legde uitvoerig deze test aan me uit en ik mocht zelf ervaren wat de test bij mij opleverde. Het stelde me gerust tot betrekking van mijn bloedcirculatie. Volgens Van der Ven is het een mooie aanvulling op de dagelijkse praktijk waarvan de uitkomsten worden gebruikt voor een behandeling naar een gezonde leefstijl. Een thema wat onder de therapeuten een hot issue aan het worden is en onder de categorie meten is weten valt.
QEST4 demonstreerde een bio-energetische technologie dat ervaring en inzichten geeft dankzij de mogelijkheid om de respons van de cliënt op duizenden vastgelegde signalen te testen, waarna onmiddellijke feedback volgt. QEST4 screening baseert zich op real-time respons van het body-mind systeem en geeft zo meer informatie dan louter het achtergrondverhaal van de cliënt. Dit maakt het mogelijk de wellness en gezondheidspraktijk verder te ontwikkelen, ze betekenen een meerwaarde op gebied van preventie, begeleiding en gezondheidszorg. De toestellen worden ingezet door voedingsdeskundigen, orthomoleculairen, osteopaten, kinesisten, (sport)artsen, (mental)coaches, enzovoort.
Verder bezochten we stand van Photon Wave, een bedrijf van de Belgische Leona Vermeire-Van Raemdonck, pionier in de ontwikkeling en het verspreiden van Lichtstimulatie in Europa. Ze vertelde dat haar filosofie bestaat de levenskwaliteit en de gezondheid te bevorderen door middel van de PhotonWave® Rainbow Light Modulator: een revolutionair, “state-of-the-art” apparaat met verschillende unieke karakteristieken.

“Willem Jan Vande Wetering Enneagram Opleidingen; voor mij was het de eerste keer. Ik heb ervaren dat er een ander publiek was dan op de IT beurs. Het was een mooie energie en iedereen had de tijd. Fijn dat ik een lezing mocht verzorgen en het was steeds druk aan de stand. Ik heb mooie gesprekken gehad en kom met deze Terugblik 2019, volgend jaar weer terug.”

Natuurlijke producten
Bij veel massages wordt massageolie gebruikt. Er zijn echter talrijke soorten massageolie. Bij de vele leveranciers van massage en etherische oliën, die rijkelijk vertegenwoordigd waren op de beurs w.o. Chi International en Volatile, lag de nadruk vooral op natuurlijke producten met subtiele geuren of reukloos, zonder chemische toevoegingen, synthetische kleurstoffen, dierproefvrij en conserveermiddelen. Zo introduceerde Weleda op de beurs een verzorgende geurloze massageolie in grootverpakking voor de professionele masseur.
Op de stand van Margan Europe kreeg ik een uitgebreide uitleg over de argan massageolie hoe die gemaakt wordt en wat de voordelen zijn. Volgens Han Meijer bevat zuivere argan olie nuttige stoffen als carotenoïden, tocopherol (vitamine E), squaleen en phenolen en geschikt voor praktische alle huidtypen. Ook druivenpitolie evenals magnesium lenen zich voor massage dat bij (sport)massage de intensiteit en het effect van de behandeling verhoogt. Op de stand van Oshadhi Nederland sprak ik met Hanneke Cramer die me inwijdde in de wereld van de aromatherapie. Ze liet me een aantal ruiken van de in totaal 120 verschillende soorten aroma’s. Volgens Hanneke neemt de vraag naar aromatherapie toe als onderdeel bij de behandeling van fysieke en emotionele behoeftes evenals behandelingen met edelstenen. Nieuw waren de flessen met edelstenen die gevuld met water of thee een heilzame werking schijnen hebben. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de kwaliteit van het water beter wordt als er edelstenen aan toegevoegd worden. Het blijft langer houdbaar.

“Jacques Lardenoy firma Selnature; dit jaar lukte het ons niet om voor het eerst deel te nemen, maar volgend jaar willen we met Selnature zeker meedoen (vooral na de veelal enthousiaste reacties die ik op Facebook.com/MASSAGEvakBEURS lees).“

Innovaties
Uiteraard ontbraken de innovaties niet. Zo introduceerde Healthy Body Lounge de Phytomassopodia®, de eerste gepatenteerde massagetool en methode die een nieuwe en unieke vorm van Spa Ritueel geeft, waar gezondheid, welzijn en schoonheid samen komen. Op dezelfde stand was de therapie en massagetafel van hout een eyecatcher eerste klas. Eric van Dijk CEO vertelde dat deze tafel ontworpen is door een osteopaat en volledig op maat gemaakt wordt volgens de wensen van de masseur en uitgebreid kan worden met een aantal opties.
Hét hulpmiddel voor al je zwangere klanten! Holo Lilo een opblaasbaar kussen bij Massage, Fysiotherapie en Osteopathie kan iedere zwangere op de gewone behandelbank liggen. Uiteraard was er nog veel te zien, maar na een dag rondlopen begonnen de voeten wat pijn te doen en werd het tijd om huiswaarts te keren. Eigenlijk was een dag te kort voor mij. Maar aan de tevreden gezichten te zien van de exposanten, lijkt de beurs in alle opzichten geslaagd. Hetzelfde geldt voor de bezoekers die met volle tassen met folders en producten huiswaarts gingen om thuis nog eens door te nemen en wellicht een aanvulling/idee kan betekenen op de dagelijkse praktijk zonder het mensenwerk uit het oog te verliezen.

Bezoekersaantallen
Voor de organisatie was deze terugblik op 2019, twee prachtige dagen dat volgend jaar zeker een vervolg kent en dan tevens 10 jaar bestaat! Op de vraag hoeveel bezoekers er nu waren geweest, geeft de organisatie geen antwoord. Bezoekersaantallen zegt Sooner niet zoveel. De aantallen liggen ieder jaar gelijk. Maar wij streven naar kwaliteit en gaan niet voor kwantiteit. Met andere woorden, veel bezoekers is niet moeilijk, maar de juiste doelgroep, daar gaat het om. Liever 30 geïnteresseerden met opvolging dan 300 geïnteresseerden waar je niets aan hebt, toch?
Hebben we het over kwaliteit dan hebben we het ook over kwaliteit van exposanten. Sooner wil geen zakkenvuller zijn. Twee exposanten die hetzelfde artikel voeren is okay voor een gezonde concurrentie. Voor ons hoeft de beurs ook niet groter, er is tijd en aandacht voor iedere bezoeker en zij kunnen makkelijk alle exposanten bezoeken en in alle rust informeren en ervaren. Geen drommen mensen voor de stand, geen grote onoverzichtelijk hallen, tijd voor workshops & lezingen omdat bezoekers met één entreekaart twee dagen welkom waren.
Bezoekers die ik sprak namen één dag voor workshops en of lezingen en de andere dag voor het beursbezoek.

WINNAARS
Op verzoek van de organisatie bekendmaking gelukkige winnaars van de acties als terugblik op 2019.
De driedaagse training Stap 1, In beweging, ter waarde van € 550 van Touch of Matrix. Gewonnen door een superblije Alma Donkervoort. Zij heeft hem ook al gevolgd en had veel vragen over hoe alles in zijn werk ging; de energie spatte er vanaf ????
Dutch Shiatsu College heeft Nathalie de Wals heel blij mogen maken met het Basis cursus Weekend Namikoshi Shiatsu voor 2 personen, ter waarde van € 390,00.
Er is voor maarliefst € 400,00 opgehaald (met behandelingen op de stand) voor het goede doel, de Roparun.
Tactiel Stimulering verlootte een opleiding t.w.v. €1925,00 gewonnen door Petra Keulen.
Vitatec en Living Earth gaven een meting incl. uitgebreide analyse, advies op maat en behandeling t.w.v. € 125,00 cadeau aan ……..

“Cor Glasbergen Terugblik 2019; ik loop al heel wat jaartjes mee. Was weer geweldig, fijn en zeer informatief, weer nodige geleerd. Dank voor de organisatie!! Op naar de 10 de jaargang begrijp ik, ben benieuwd hoe spectaculair die gaat worden:-) Tot dan!!”

Voor inlichten en meer informatie verwijzen wij naar www.soonerevents.nl
Zie hier impressie filmpje
Zie hier foto’s